Wijkagenten Medemblik eten eerste maaltijd mee in de Moskee Medemblik

MEDEMBLIK – De wijkagenten van Medemblik werden afgelopen weekend uitgenodigd door het bestuur van de Fatih Moskee in Medemblik om samen met de bezoekers van de moskee de eerste maaltijd na zonsondergang te komen nuttigen.

Beide wijkagenten werden zeer gastvrij ontvangen door de moslimgemeenschap in Medemblik en hebben genoten van de maaltijd ( de Iftar). Voor de moslims in Nederland is de ramadan ingegaan en mogen enkel voor voor zonsopkomst en na zonsondergang eten en drinken. Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd genuttigd, sahoor genaamd. Daarna volgt het ochtendgebed fajr. Het vasten werd volgens overleveringen door Mohammed gebroken na zonsondergang met een oneven aantal dadels en een glas melk.

Veel moslims volgen dit voorbeeld. Vervolgens wordt het avondgebed maghrib gebeden en nuttigt men de zogenoemde iftar. In de volgorde waarin dit gebeurt en wat men eet bestaan culturele verschillen.

Vanaf zonsondergang worden familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. De over het algemeen zeer zoete gebakjes worden gebruikt om weer energie te krijgen. De maaltijden strekken zich soms uit over uren, omdat men vanwege de lege maag niet overhaast mag eten.

In Nederland wordt de iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims samen te brengen, maar ook om niet-moslims uit te nodigen deel te nemen aan deze gezamenlijke dis. En deze keer viel dus de eer te beurt aan de wijkagenten van de gemeente Medemblik.

Deel dit artikel