RTV West-Friesland

Algemeen

Woningbeleggers zijn de nieuwe paria in de maatschappij, maar zonder hun ook geen huurwoningen

WEST-FRIESLAND – Adviesketen Viisi Hypotheken heeft een enquête gehouden onder de inwoners van vier grote steden over de groep investeerders en particuliere beleggers die woningen opkopen om daarna te verhuren. 85% van de mensen die meededen aan deze enquête vonden dat deze groep de toegang tot de woonmarkt moet worden ontzegt.

Maar door deze groep de toegang te ontzeggen zal de hoeveelheid huurwoningen drastisch gaan afnemen en alleen nog wat sociale huurwoningen worden gebouwd die de corporaties dan uit eigen zak moeten betalen en dit in de meeste gevallen niet kunnen.

Hergen Dutrieux van Vissi Hypotheken zegt het vooral opvallend te vinden dat ruim twee derde van de mensen willen dat de gemeenten investeerders en beleggers gaat uitkopen. Verder blijkt 89% van de ondervraagden voorstander is van een veel strengere wet- en regelgeving om speculanten van de woningmarkt te weren. Nu geldt in veel gemeenten het zelfbewoningsplicht, kopers van een koopwoning mogen deze pas na een x-aantal jaren in de verhuur zetten, dit moet het massaal aankopen van koopwoningen door beleggers tegengaan.

Maar ook is het niet goed voor de woningmarkt als deze overspoeld gaat worden met sociale huurwoningen of goedkope koopwoningen. De groep mensen die vanaf modaal verdienen vallen dan vaak buiten te boot om een sociale huurwoning te huren omdat zij teveel verdienen. En met het weren van beleggers/investeerders zullen de vrije sector huurwoningen drastisch gaan afnemen waardoor de huurprijzen in deze sector nog verder omhoog zullen gaan. De vraag overstemt dan het aanbod.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen