Yvo Verschoor vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan

MIDWOUD – Lecture-filmconcert met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1931-2020) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, ‘raszuiverheid’ en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime.

Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt.

Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Onder die patiënten waren een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa.

Daar, in het eerste van 32 statige gebouwen, stond de concertvleugel, door Yvo nu Frau Buch genoemd, tussen 1926 en 2011 in de grote Festsaal.

Wie speelden er op haar en wat heeft ze daar ‘gezien’?

Yvo Verschoor maakte er onder regie van Maarten Mourik een voorstelling over waarin de vleugel haar stem laat horen.

Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,- Deur open vanaf half uur voor aanvang. Twee voorstellingen: 16:00 uur en om 21:00 uur.

Deel dit artikel