Zes nieuwe Nederlands kampioenen gekroond op Allianz Regatta

Roos Wind wint laatste race en wint kwalificatie Jeugd W (Foto: Sander van den Bosch)

MEDEMBLIK – Op de laatste dag van Allianz Regatta worden de deelnemers pas rond 14.00 uur het water opgestuurd door wedstrijdleiders Remco de Goederen en Rob Hoogstra. Pas vlak voor de deadline van 16.00 uur, zet de wind genoeg door om een eerlijke wedstrijd te zeilen. Uiteindelijk is in zes klassen de felbegeerde kampioenswimpel van het Watersportverbond uitgereikt; in de ILCA 6, ILCA 7, 29er, Contender, SB 20 en het Matchracen en in drie jeugdklassen is kwalificatie voor het Jeugd WK, in Oman later dit jaar, bepaald.

ILCA 6 Nederlands kampioen en kwalificatie Jeugd WK

De beste Laser Radial (ILCA6) zeiler bij de mannen is Hidde Schraffordt (15) van WV de Vrijbuiter en bij de meisjes is dat Roos Wind (16) van de KWVL. Schraffordt mag zich daarnaast ook een jaar lang de beste van Nederland noemen als winnaar van de ILCA 6 vloot.

De Allianz Regatta is ook de kwalificatie voor het World Sailing Jeugd WK U19 in Oman later dit jaar. Met andere woorden, Hidde Schraffordt en Roos Wind pakken met dit resultaat ook het exclusieve ticket voor deelname aan dat WK in Mussanah, Oman in de ILCA 6.

Roos Wind wint de laatste race van het kampioenschap en geeft de volgende uitleg: “Ik zag vlak voor de start de nieuwe wind van rechts aankomen, terwijl de pin favoriet was. Ik besloot op dat moment mijn eigen race te varen en niet op Marissa (IJben red.) te letten. Ik heb nog wel een verdedigend klapje naar links gemaakt waar Marissa zat. Het was een goede keuze. Ik heb zin in Oman, vooral de ervaring kijk ik naar uit,” besluit Wind

ILCA 7 Nederlands kampioenschap

In de Laser Standaard (ILCA 7) wint de ervaren Eduardo van Vianen van WSV de Braassemmeer. Voor Van Vianen is dat niet zijn eerste kampioenschap. Op de tweede plaats eindigt Lorenzo Ceretelli uit Italië en de eveneens zeer ervaren en ex-olympiër Serge Kats van de RZV pakt wederom een medaille, de bronzen dit keer op een Nederlands Kampioenschap in de Laser. Navraag bij Kats leert dat hij zelf de tel kwijt is en niet weet hoe vaak hij op het podium heeft gestaan op een nationaal kampioenschap. Het is vast een indrukwekkend aantal.

Contender Nederlands kampioenschap

Mark Thorborg van KR&ZV Het Spaarne wint het Nederlands Kampioenschap in de Contender. Daarvoor moet hij niet alleen de hele vloot verslaan maar ook weer zijn twee broers, Rik en Mark. Al jaren zeilen de broers samen tegen elkaar. Om de doodeenvoudige reden dat ze het liefst Contender wil varen, en dat kan alleen tegen elkaar. Tweede wordt Winfred Westerman en op de derde plaats eindigt Utz Müller uit Duitsland.

29er Nederlands kampioenschap en kwalificatie Jeugd WK

In de 29er klasse, een opleidingsboot voor de grotere 49er, winnen stuurman Robbert Huisman en bemanning Frank Boer het Nederlands Kampioenschap. Yanne Broers en Michiel Dam pakken de tweede plaats en Merel Tavenier en de Belgische Janne Ravelingen  worden derde. 

Huisman en Boer kwalificeren zich hiermee voor de World Sailing Jeugd WK bij de jongens en Marlies Schouten en Maud Lodewijk kwalificeren zich, als beste Nederlandse meisjes team ook voor het World Sailing Jeugd WK in Oman, later dit jaar.

SB 20 Nederlands kampioenschap

Winnaar van de Open Nederlands Kampioenschappen in de SB 20 zijn de Belgen Bart Tytgat, Jan Verlinde en Kristof Wouters. Beste Nederlander is de, op tweede plaats geëindigde team van, Jeroen van der Velden, Jeroen Kop en Jan van der Meijden van de RZV. Op de derde plaats eindigen Jasper ten Berge, Simon Anink en Pim van Vugt. Dit laatste trio vertegenwoordigt WSV De Braassemermeer

Match Racen Nederland kampioenschap

Het matchracen is een beetje een onder onsje van ervaren match racers en olympiërs. Renee Groeneveld, Lobke Berkhout, Annemiek Bekkering en Marije Kampen mogen zich een jaar lang Nederlands kampioen matchracen noemen. Dit ervaren trio weet uiteindelijk de meeste races te winnen. Met 14 wins verslaan de drie dames het geoliede matchrace team van Dirk Jan Korpershoek. Op een derde plaats eindigt het team van Bart Lambriex, die Nederland afgelopen zomer vertegenwoordigde in de 49er op de Olympische Spelen van Tokio. Voor deze gelegenheid zeilt Lambriex onder andere met zijn Engelse 49er coach Rick Peacock.

Olivier Jaquet en Femme Rijk ook naar kwalificatie voor Jeugd WK

Olivier Jaquet (18) en Femme Rijk (15) plaatsen zich met hun overwinning op de Allianz Regatta in de Nacra15 definitief voor de Jeugd Wereldkampioenschappen.

Olivier Jaquet en Femme Rijk zeilden tot op heden met andere partners in de Nacra15. Maar hun vaste maatjes zijn te oud geworden om deel te kunnen nemen aan het jeugd WK. Vlak voor de Allianz Regatta besloten ze daarom de koppen bij elkaar te steken en deze kwalificatie samen te zeilen. En met succes. Jaquet, lid van zeilvereniging KR&ZV de Maas, plaatst zich zeer voor de tweede keer voor het jeugd WK. Voor Femme Rijk, lid van WSV De Braassem, is het de eerste keer.

Met de klok mee van linksboven: SB 20: Tytgat Verlinde Wouters, Matchrace :Groeneveld Berkhout Van Kampen Bekkering, ILCA 7: Van Vianen, ILCA 6: Schraffordt, Contender: Thorborg, 29er: Huisman Boer (fotograaf Sander van der Borch

Deel dit artikel