‘Zomer was warm ondanks matig gevoel’

MEDEMBLIK – De meteorologische zomer van 2021 was warm met een gemiddelde temperatuur van 17,7 graden tegen 17,4 normaal. Slechts twaalf zomers sinds 1901 verliepen warmer. Voor veel mensen voelde deze zomer echter helemaal niet warm en dat kwam door de opbouw van de zomer.

Jaco van Wezel, Meteoroloog bij Weeronline zegt hierover: “Juni was 2 graden warmer dan normaal, juli 0,3 graden kouder en augustus 0,9 graden kouder dan gebruikelijk. De zomer telde 17 zomers warme dagen met maxima van 25 graden of meer, terwijl een gemiddelde zomer er 22 telt. Maar liefst 11 van de 17 zomerse vonden plaats in de eerste 18 dagen van juni. Daarna kwam het steeds minder vaak tot zomerse warmte. Augustus telde slechts één zomerse dag. Tropisch warm werd het deze zomer in De Bilt alleen op 17 juni.

Toch bleef echte zomerkou uit. Geen enkele kouderecord is gebroken. Ter indicatie veel datum-kouderecords voor de maximumtemperatuur in juli en augustus staan op 13-16 graden. Wel werd de 20 graden vaker gehaald dan in een gemiddelde zomer. De Bilt noteerde 72 warme dagen tegen 64 normaal.

Steeds minder zon en meer regen tijdens zomervakanties

Dat veel mensen de zomer als matig hebben ervaren komt niet alleen door het gebrek aan zomerse warmte in de hoogzomermaanden juli en augustus. Ook de zon kreeg het steeds lastiger en het regende vaker. In juni was het nog 30 uur zonniger dan normaal, maar in juli was de zon 20 uur minder dan gebruikelijk te zien. Augustus eindigt met een ‘zontekort’ van zo’n 40 uur.

De neerslag deze zomer kenmerkt zich door grote verschillen. Niet alleen de maandsom regen week per regio sterk af. Op dagen met onweersbuien waren er ook grote verschillen en kon op de ene plaats wateroverlast ontstaan, terwijl enkele dorpen verderop nauwelijks regen viel. De regen in juni viel vaak in korte tijd in de vorm van hevige regen- en onweersbuien. In juli en augustus kwamen daarnaast ook dagen met langdurige regen, motregen of veel lichte regenbuien voor.

Foto: HBP Media

Deel dit artikel