Zuiderzeemuseum: “Laat je inpakken door Winterkoorts”

ENKHUIZEN – Kom deze winter naar het Zuiderzeemuseum voor dé tentoonstelling over echte winters van toen; ontdek in Winterkoorts alles over ontberingen en ijspret; over insneeuwen en winterfeesten; over schaatstochten op natuurijs en werken onder barre omstandigheden. 

Wat hebben kruiend ijs, stro in je ondergoed, ijsbloemen op de ramen en priksledetochten met elkaar te maken? Precies: ze horen allemaal bij die schitterend witte, maar tegelijkertijd wrede en ijzig koude winters van vroeger! Kom naar het Zuiderzeemuseum, en beleef nog eens zo’n echte winter van toen!

Winterkoorts
In de tentoonstelling Winterkoorts vind je niet alleen oude schaatsen, sleden, stoere winterverhalen, schilderijen en beelden van de dichtgevroren Zuiderzee, maar je stapt er ook zelf in een écht winterlandschap. Je hoort het ijs zingen en kraken en je ziet ingesneeuwde huizen. De ijsbloemen staan er dik op de ramen. Bewonder ook de vuurtoren van Marken – het ‘Paard van Marken’ – die echte lichtsignalen rondstuurt en net als in een échte winter omringd is door kruiend ijs. Ervaar zelf het winterplezier van vroeger en ga mee ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien. Of doe je liever mee met een wedstrijdje priksleeën of schaatsen?

Die winters van toen…
De wintertaferelen van jong en oud op het ijs horen bij ons beeld van Nederland. Maar winters in Nederland zijn niet meer wat ze zijn geweest. Vroor vroeger de voormalige Zuiderzee regelmatig dicht, tegenwoordig is een langdurige vorstperiode en het schaatsen van de Elfstedentocht een hoge uitzondering. Meteorologen verwachten dat strenge winters steeds zeldzamer worden. Dus wie gegarandeerd een echte winter wil ervaren, moet in het Zuiderzeemuseum zijn!

Herinneringen aan koude winters
De persoonlijke beelden en verhalen, grotendeels verkregen uit de regio Enkhuizen, brengen de winters-van-toen tot leven. Naast unieke, nooit eerder vertoonde filmbeelden, zijn er ook bijzondere objecten. Bijvoorbeeld een echte ijsvlet waarmee transporten werden verzorgd over de bevroren Zuiderzee, de zogenaamde ‘bloedreizen’ vanwege de blaren die je hierbij opliep. En de unieke werksleeën, onmisbaar bij winterwerk en nooit eerder tentoongesteld. Bijzonder is ook het schilderij van Barend Avercamp (1612-1679), Schaatsers en kolf spelers op het ijs bij de stadswal van Kampen (1645-1655), dat laat zien hoe talloze mensen van uiteenlopende rangen en standen zich vermaken op de dichtgevroren stadsgracht van Kampen. Barend was een leerling en neef van Hendrick Avercamp, die zich in wintertaferelen, destijds een nieuw thema in de schilderkunst, had gespecialiseerd.

Met dank aan
De tentoonstelling Winterkoorts is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de VriendenLoterij, waarvoor het Zuiderzeemuseum hen zeer erkentelijk is. Daarnaast bedankt het museum de volgende partners voor hun samenwerking: Kroniek van Enkhuizen en IT4kids.

Foto: Fred Sleutel

Deel dit artikel