Zuiderzeemuseum start crowdfunding voor restauratie unieke maquette

ENKHUIZEN – Op maandag 13 december 2021 startte het Zuiderzeemuseum voor het eerst in zijn geschiedenis een crowdfundingsactie. Aanleiding hiervoor is een heel bijzonder object; een houten maquette van het buitenmuseum, die al bijna 20 jaar lang in het depot is opgeslagen. Het museum wil de maquette graag restaureren, verlevendigen én op de 75ste verjaardag in 2023 weer presenteren aan zijn bezoekers. Om dit te kunnen realiseren is echter nog 30.000 euro nodig. Het Zuiderzeemuseum roept de hulp in van het publiek en hoopt met deze actie voldoende geld op te halen om deze unieke maquette nieuw leven in te blazen.      

De maquette is oorspronkelijk gemaakt ter ere van de opening van het buitenmuseum. In 1983 kreeg vrijwilliger Sijfert Smit de opdracht tot het maken ervan. Tien jaar lang werkte hij in zijn eentje op een zolderkamer in het buitenmuseum aan dit project. Zijn dochter, Sylvia Smit, weet het zich nog goed te herinneren: “Ik heb de werkkamer van mijn vader in die periode regelmatig bezocht. Ik kan mij nog herinneren, dat de radio altijd aanstond en de geur van hout de kamer vulde.

Tekst loopt door onder de foto

Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum, geeft uitleg over de crowdfundingactie (Foto: Flying Dutchman)

Een maquette met een verhaal

De maquette van het buitenmuseum is ongeveer 3,5 x 5 meter groot en bevat alle bouwwerken die ook nu nog in het buitenmuseum terug te vinden zijn; van de kalkovens tot de molen en van de muziekkapel tot de brug van Jorwert. Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, over de restauratie: “Deze maquette trekt je meteen het museum in. Je ziet in één oogopslag de omvang van het buitenmuseum en de verscheidenheid van de diverse panden, tuinen en grachten. Met één druk op de knop kunnen bezoekers straks de wieken van de molens laten draaien, rook uit de schoorstenen van de kalkovens laten komen en een bootje door de grachten laten varen. Ook willen we er naast animaties bijzondere wetenswaardigheden over de bouw van het buitenmuseum aan toevoegen door middel van foto’s, video’s en verhalen op touchscreens.

Tekst loopt door onder de foto

Deel van de originele maquette, foto Madelon Dielen

Tegenprestaties
De crowdfundingactie loopt van 13 december 2021 tot en met 17 januari 2022 en hiervoor is een speciale donatiepagina aangemaakt: www.zuiderzeemuseum.nl/maquette. Donateurs dragen niet alleen een steentje bij aan de restauratie en verlevendiging van de maquette, maar ontvangen er ook iets bijzonders terug! Voor bijvoorbeeld een donatie van 25 euro ontvang je een uitnodiging voor het bijwonen van de onthulling van de maquette op de verjaardag van het Zuiderzeemuseum. Wil je jezelf als miniatuur terugzien in de maquette? Dat kan al met een donatie van 150 euro. Voor een exclusieve overnachting in het buitenmuseum staat een bedrag van 1.500 euro.

Deel dit artikel