Zo ga jij om met het verschil zomer- en wintertijd

Heb jij ook zoveel last van dat uur dat de klok wordt verzet? Dan is dit absoluut niet iets om je voor te schamen. Wist je namelijk dat er met jou nog tienduizenden mensen zijn, die door het verzetten van de klok, ondanks dat het maar een uurtje is, enkele dagen of zelfs soms weken van slag zijn? Door deze aanpassingen wordt ons biologische ritme namelijk verstoort. Waar de één er heel snel aan went, is het voor de ander een regelrecht drama. Tijd dus voor wat tips die je kunnen helpen om hier sneller aan te kunnen wennen.

Vergelijkbaar met een jetlag

In de basis is het verzetten van de klok vergelijkbaar met een tijdsverschil waarmee je te maken krijgt op het moment dat je naar een land in een andere tijdzone gaat. Omdat het lichaam hier doordat het maar om een uur gaat, redelijk snel aan went, is het vaak verstandig om gewoon je normale ritme aan te houden. Dat wil zeggen dat je op het normale tijdstip naar bed gaat en ook op staat zo laat als je dit normaliter ook doet. Je zult merken dat je dan vaak al met een dag of twee volledig bent gewend. Met kinderen met een bedtijd 11 jaar kan dit wel iets lastiger zijn.

Zorg voor regelmaat

Om ervoor te zorgen dat het verschil van de zomer naar de wintertijd en ook weer andersom zo snel mogelijk in je systeem zit, is regelmaat het allerbelangrijkste. Niet voor niets is de bedtijd 12 jaar bij kinderen ook iedere avond gelijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je biologische klok hieraan zal gaan wennen, waardoor op termijn vanzelf moe wordt op dit tijdstip. Dit geldt ook voor wanneer je je lichaam wilt laten wennen aan het uur tijdsverschil. Wat je dan het beste kunt doen, is gewoon je normale ritme aanhouden. Wanneer je het gevoel hebt dat je eerder moe bent en je gaat naar bed, dan is de kans groot dat je de volgende ochtend weer eerder wakker bent. Zo verschuif je je tijden, waardoor het alleen maar lastiger zal gaan worden.

Voorkom een powernap

Het klinkt heel verleidelijk, toch is het doen van een powernap in dit geval niet aan te raden. Dit zorgt er namelijk voor dat je waarschijnlijk de avond een stuk later moe bent, waardoor je later naar bed gaat dan normaal. Op deze manier verstoor je je vaste slaapritme en is het heel lastig om dit weer op orde te krijgen. Omdat het om maar een uur tijdsverschil gaat, moeten we het natuurlijk ook niet veel spannender maken dan het is. Maar is het wel goed om hier serieus over na te denken. De één is hier namelijk nu eenmaal veel gevoeliger voor dan de ander. Dus als je er last van hebt, dan kunnen deze tips je in ieder geval wel helpen om weer zo snel mogelijk in het ritme te komen. Doe er je voordeel mee!

Deel dit artikel